joi, 2 decembrie 2010

Ceremonia ceaiului, Sado - Sasaki sensei

Vineri, 5 noiembrie, ora 13:30, respectiv Sambata, 6 noiembrie, ora 17:00, a avut loc o demonstratie de ceremonia ceaiului, Sado, in ceainaria cu specific japonez, Sakura, de pe strada Motilor nr. 48. Ambele evenimente au fost realizate de catre d-na prof. univ. Setsuko Sasaki de la Bucuresti si au constituit un moment mult apreciat de participantii festivalului.
Demonstratia propriu-zisa a fost precedata de cateva explicatii preliminare oferite de d-na Sasaki, traduse in lb. romana de d-ra Minodora Buta si in lb. maghiara de d-na Nami Otsuka Lazar. Introducerea in atmosfera a fost realizata prin vizionarea partiala a unui dvd despre ceremonia ceaiului subliniind idei precum : importanta si grija fata de muschii de pe aleea care duce spre camera de ceai, ritualul de purificare prin spalarea mainilor si intrarea prin usa stramta a camerei de ceai.



Demonstratia de ceremonie a ceaiului a fost realizata in conditiile oferite de ceainarie, uzand astfel de platforma mare acoperita cu rogojina de paie, tatami, boluri de ceramica, ustensile pentru luarea si baterea prafului matcha si tavite pentru higashi. Celalate materiale necesare ceremoniei, in limita posibilitatii, au fost completate prin bunavointa d-nei Sasaki.



Gratios, ceremonial, imbrakata in kimono de toamna, d-na Sasaki a executat demonstratia de doua ori pentru cei patru voluntari alesi in fiecare zi.
                                          
                                      5 noiembrie - prima demonstratie SADO









6 noiembrie - a doua demonstratie SADO









A urmat o sesiune de intrebari si raspusuri menita sa aprofundeze intelegerea tuturor celor prezenti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu