luni, 27 decembrie 2010

10 noiembrie - Concert "Seara japoneza"

Academia de Muzica “Gh. Dima” a gazduit si anul  acesta evenimentul “Seara japoneza” al festivalului care a imbinat muzica si dansul intr-o forma inedita. Dupa cuvantul de deschidere al d-lui Katsutaro Kawai si salutul d-lui consul maghiar la Cluj,  formatia “Duodette” reprezentata de Madalina Muresan si Teodora Buia, studente an II la Academie, a interpretat la vioara binecunoscutul cantec traditional japonez, Sakura.


In urma a intrat pe scena Corul tinerilor care canta in limba japoneza format din fosti si actuali elevi ai Scolii cu calsele I-VIII David Prodan si elevi ai Colegiului National “George Baritiu” Cluj. Dirijat de d-na prof. Maria Lese si acompaniat la pian de d-na prof. Silvia Silion, corul a interpretat cantece traditional japoneze precum: Moshi, moshi, kame yo, Okina kuri no, Medakano s.a.


D-l Yasuyuki Takagi de la Bucuresti a interpretat, de asemenea, la shamisen cantece vechi japoneze care au facut sa vibreze inimile tuturor japonezilor prezenti. Mai mult decat atat d-l Takagi a executat un dans traditional japonez intitulat Matsu no midori care descria viata omului de la nastere pana la moarte.

Dansul traditional maghiar realizat de grupul tinerilor de la Turea condus de d-l Atilla Lazar, care a avut loc inaintea dansului japonez, a ajutat la diferentierea celor doua stiluri atat in ceea ce priveste costumatia cat si ritmul sau mesajul.

Din nou pe scena Academiei, d-ra Miho Yoshimura, acompaniata la pian de d-na Hanna Mereuta, a interpretat spre delectarea tuturora cateva piese muzicale in limba japoneza si limba engleza. A revenit pe scena putin mai tarziu acompaniind formatia de Koto, “Beautiful Harpists”, care a avut o reprezentatie extraordinara.


Cantece vechi japoneze descriind peisaje din natura sau amintiri din vremea razboiului inscrise in umbra castelelor si cantece cu caracter religios intonate de crestinii japonezi ai secolului nostru au constituit repertoriul formatiei de koto care a reusit sa impresioneze dincolo de cuvinte tot publicul.

D-l Masaaki Tezuka, pastor al bisericii din Takasago si deosebit om de cultura, a avut un discurs legat de autenticitatea culturii japoneze in randul celorlalte culturi.

Evenimentul s-a incheiat cu momentul felicitarilor tuturor participantilor si a urarilor de succes



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu