miercuri, 29 decembrie 2010

11 Decembrie - JPop in discutie

          Prima intalnire ce a avut loc in luna Decembrie a fost dedicata Jpop-ului, sau muzicii pop japoneze. In deschidere am avut un oaspete neasteptat din America, care a tinut un discurs de incurajare pentru cei prezenti si a impartasit o mica parte din experienta sa din America si Japonia, si parerile sale despre poporul japonez.


Dupa aceea o invitata speciala, profesoara japoneza de muzica venita din Bucuresti, ne-a impartasit experienta ei in Romania, in comparatie cu Japonia, comparatie foarte interesant de observat din punctul de vedere al dansei.



Tema Jpop-ului a fost in sfarsit abordata cand domnul Katsutaro Kawai si-a inceput prezentarea. Abordarea sa a fost una cu tenta mai veche dar amuzanta in acelasi timp, pe de alta parte informand publicul despre parintii muzicii pop japoneze. Publicului i-au fost aratate cateva videoclipuri vechi ai unor cantareti de muzica pop din anii ’80 – ’90.

In final Radu Nedisan a inceput prezentarea unei parti mai recente a muzicii pop japoneze cu prezentarea sa despre Hamasaki Ayumi, cunoscuta ca regina muzicii pop japoneze.



Tema Jpop-ului fiind una foarte elaborata, subiectul a ramas sa fie discutat in urmatoarele intalniri ale cercului.

marți, 28 decembrie 2010

13 noiembrie - Atelier kirigami

             Prima intalnire a lunii Noiembrie a fost un atelier kirigami, unde fiecare participant a avut sansa sa isi arate talentul la lucrul cu foarfeca si cu hartia. La inceputul intalnirii a avut loc o prezentare a evenimentelor ce au avut loc in cadrul festivalului „Zilele culturii nippone”, constand intr-o secventa de imagini din cadrul festivalului si impresii lasate de festival.

In continuare a urmat atelierul propriu-zis, unde desi au venit mai multi oameni decat era prevazut, fiecare si-a gasit locul intr-un final. Domnisoara Minodora Buta i-a coordonat pe participanti, dand instructiuni in ceea ce priveste pasii pe care fiecare trebuia sa ii urmeze pentru a ajunge la modelul ales.

In final fiecare s-a ales cu propriul kirigami pe care au putut sa il ofere prietenilor sau cuiva special, si cu inca o experienta de neuitat in memoria lor.








                   ....o experienta de neuitat in memoria lor...

11 noiembrie - Moment artistic cu d-l Takagi si Concert Special la Caminul Social "Sf. Kamil"

Ultimul eveniment din programul festivalului care s-a desfasurat in ceainaria cu specific japonez Sakura, a fost momentul artisitic cu d-l Takagi de la Bucuresti.
Dedicat in exclusivitate domniei sale, momentul artisitic a cuprins un repertoriu muzical la shamisen si o demonstratie de dans traditional japonez. Imbracat in kimono, asezat pe banca pe platforma cea mai mare din ceainarie, d-l Takagi a introdus in prealabil publicul in lumea muzicii create de shamisen prin explicatiile legate de instrument si tema cantecelor interpretate. Dincolo de emotiile provocate de audienta, reprezentatia a fost o reusita iar experienta personala impartasita tuturor a fost o lectie de viata.



Dansul traditional cu evantaiul intitulat Matsu no midori a fost, de asemenea, o incantare pentru toata lumea.




In aceeasi zi, incepand cu ora 16:30 la Caminul social “Sf. Kamil” din Cluj-Napoca a avut loc un concert special cu scop umanitar. Formatia de koto “Beautiful Harpists”, d-l pastor Masaaki Tezuka, familia Takagi si grupul tinerilor dansatori de la Turea au fost prezenti. Fiecare si-a adus aportul cultural spre binecuvantarea varstnicilor cu handicap locomotor de la Camin si a celorlalti participanti din exterior.








Cantecul, dansul si mesajul incurajator au fost o alinare pentru orice suflet. Dupa cum spunea in mesajul sau d-l pastor Masaaki Tezuka, finalul oricarui lucru este important caci precum in muzica realizata de koto sunetul final, ultima vibratie este extrem de valoroasa tot la fel si sfarsitul vietii unui om este ultima picatura care da culoare intregii vieti.
Tot la fel festivalul Zilele Culturii Nippone la Cluj-Napoca s-a incheiat incununat de acest eveniment.

luni, 27 decembrie 2010

10 noiembrie - Concert "Seara japoneza"

Academia de Muzica “Gh. Dima” a gazduit si anul  acesta evenimentul “Seara japoneza” al festivalului care a imbinat muzica si dansul intr-o forma inedita. Dupa cuvantul de deschidere al d-lui Katsutaro Kawai si salutul d-lui consul maghiar la Cluj,  formatia “Duodette” reprezentata de Madalina Muresan si Teodora Buia, studente an II la Academie, a interpretat la vioara binecunoscutul cantec traditional japonez, Sakura.


In urma a intrat pe scena Corul tinerilor care canta in limba japoneza format din fosti si actuali elevi ai Scolii cu calsele I-VIII David Prodan si elevi ai Colegiului National “George Baritiu” Cluj. Dirijat de d-na prof. Maria Lese si acompaniat la pian de d-na prof. Silvia Silion, corul a interpretat cantece traditional japoneze precum: Moshi, moshi, kame yo, Okina kuri no, Medakano s.a.


D-l Yasuyuki Takagi de la Bucuresti a interpretat, de asemenea, la shamisen cantece vechi japoneze care au facut sa vibreze inimile tuturor japonezilor prezenti. Mai mult decat atat d-l Takagi a executat un dans traditional japonez intitulat Matsu no midori care descria viata omului de la nastere pana la moarte.

Dansul traditional maghiar realizat de grupul tinerilor de la Turea condus de d-l Atilla Lazar, care a avut loc inaintea dansului japonez, a ajutat la diferentierea celor doua stiluri atat in ceea ce priveste costumatia cat si ritmul sau mesajul.

Din nou pe scena Academiei, d-ra Miho Yoshimura, acompaniata la pian de d-na Hanna Mereuta, a interpretat spre delectarea tuturora cateva piese muzicale in limba japoneza si limba engleza. A revenit pe scena putin mai tarziu acompaniind formatia de Koto, “Beautiful Harpists”, care a avut o reprezentatie extraordinara.


Cantece vechi japoneze descriind peisaje din natura sau amintiri din vremea razboiului inscrise in umbra castelelor si cantece cu caracter religios intonate de crestinii japonezi ai secolului nostru au constituit repertoriul formatiei de koto care a reusit sa impresioneze dincolo de cuvinte tot publicul.

D-l Masaaki Tezuka, pastor al bisericii din Takasago si deosebit om de cultura, a avut un discurs legat de autenticitatea culturii japoneze in randul celorlalte culturi.

Evenimentul s-a incheiat cu momentul felicitarilor tuturor participantilor si a urarilor de succes



9 noiembrie – Soprana Miho Yoshimura


Venita special din Japonia pentru cea de-a zecea editie a Festivalului Zilele Culturii Nippone la Cluj-Napoca, soprana Miho Yoshimura, a sustinut un prim concert pe Motilor 48. Recitalul a cuprins cantecele: Shu yo hito no nozomi no yorokobi yo, Ave Maria, Solveijgs Lied, Pie Jesu, Itsukushimi fukaki, Kojo no tsuki, You raise me up, Shu no inori si Amazing Grace. A fost o reprezentatie extraordinara.


  
De asemenea a cantat si piesa Make us one in limba engleza si in limba romana in varianta tradusa de d-ra Minodora Buta.


In final toata sala a cantat :
 “Fa-ne una, Fa-ne una
  Duhule Sfinte, fa-ne una.
  Lasa dragostea-ti sa curga in noi,
  Suntem una in Tin`. “
Toate cantecele au fost acompaniate la pian de d-na Hanna (Ishikawa) Mereuta. Marturisirile d-rei Yoshimura intercalate printre piesele muzicale interpretate au dat un colorit aparte concertului. Prezenta fiind la primele cinci editii ale festivalului, aceasta editie, cea de-a zecea, a constituit un bun prilej de rememorare a concertelor trecute si a timpului petrecut impreuna cu prietenii romani.
La finele concertului a ajuns de la Bucuresti si d-l Kawai insotit de invitatii de la Takasako, d-l pastor Tezuka Masaaki care a adus un salut,  si formatia de Koto “Beautiful Harpists".