luni, 21 martie 2011

Campanie de strangere de fonduri pentru Japonia


Japonia in suferinta, si alaturi de ea o lume intreaga– 11 martie 2011


“Bucurati-va cu cei ce se bucura,
plangeti cu cei ce plang.”( Romani 12:15)
Vineri, 11 martie 2011, cand viata in Japonia isi urma cursul normal al fiecarei zi, valuri uriase tsunami inalte de mai bine de 7 metri si un cutremur de 8.9 grade pe scara Richter au lovit cu putere orasul Sendai producand un dezastru inimaginabil pentru toata coasta nordica dinspre Oceanul Pacific. Cutremurul a fost urmat de alte aproximativ 200 de replici, cutremure mai mici care au zguduit Japonia vreme de ore intregi. Acestora li s-au adaugat incendii si explozii la Centrala nucleara de la Fukushima.
Localitati intregi au fost sterse de valurile tsunami care au produs victime de aproximativ 10 000 de vieti omenesti dupa ultimele rapoarte publicate. Populatia afectata care a ramasa fara locuinta a fost adapostita in centre unde li se administreaza portionat apa si mancare zilnic. Milioane de locuinte au ramas fara electricitate,apa, si posibilitate de incalzire ceea ce face greu de indurat frigul de afara. Insa cel mai ingrijorator lucru care produce tot mai multa agitatie in randul populatiei este situatia centralei nucleare de la Fukushima care pare sa scape de sub control. Explozia partiala a centralei a generat pana acum scurgeri de radiatii care au obligat populatia din zona a mai mult de 20 de km distanta sa fie evacuate.
Incercarile neobosite ale specialistilor de a raci reactorul principal aflat in pericol de topire n-au reusit decat sa amelioreze putin starea lucrurilor care continua sa ramana improbabila si imprevizibila. Din aceste motive o mare parte din populatie s-a indepartat semnificativ de zona de iradiere, ceilalti ramanad inauntru in case ingrijorati de ceea ce se va intampla in continuare. Centrala de la Fukushima este la o departare de 240 de km fata de capitala Tokyo iar situatia de urgenta actuala a afectat viata orasului Tokyo. De frica radiatiilor, multi japonezi si straini deopotriva au parasit orasul, activitatile de munca sunt perturbate, strazile sunt aerisite, restaurantele si magazinele, pana acum ticsite de oameni, sunt fara clienti.
Fata de acest inamic invizibil, radiatiile, care absorbite in organismul uman distrug celulele vitale producand in timp cancer si malformatii pentru bebelusi, nu exista mari sanse de scapare.
Cu toate acestea oficialitatile se straduiesc sa restabileasca ordinea publica intampinand toate nevoile celor in suferinta si lucrand la remedierea cat mai grabnica a lucrurilor. Tari straine precum Statele Unite, Coreea, China si altele au sarit in ajutorul Japoniei oferind asistenta de prim ajutor, sustinere materiala si spirituala. Pierderile umane si materiale cauzate de acest dezastru neasteptat in Japonia, pana in prezent estimate ca fiind de ordinul bilioanelor de dolari, solicita sustinere indelungata din partea lumii intregi.
Aceasta tragedie a Japoniei, stire zguduitoare pentru orice ureche care a receptat-o, va schimba cursul vietii japonezilor si a tuturor celor afectati, acolo sau in celalate insule din Cercul de Foc al Pacificului care au fost lovite de catastrofe de proportii mai mici.
Ingrijorarile din toate partile, de la oficiali la oameni de rand, in ceea ce priveste soarta Japoniei nu au intarziat sa apara. Compasiunea si durerea este resimtita de toti deopotriva.

Iar daca pana saptamana trecuta, ne bucuram si noi de starea de bine, frumusetea si binecuvantarile Japoniei,oare cum am putea sa nu suferim alaturi de ea acum?
Ecourile durerii si agoniei din indepartata Japonie ne rascolesc sufletele, oare ce putem sa facem penru atatia care plang…? Poate in primul rand, sa plangem, da, sa plangem alaturi de cei ce si-au pierdut familia, prietenii, casele, slujbele si cu ele visele si sperantele.
Sa simtim durerea lor si apoi sa le venim in ajutor fiecare.

Poti scrie o felicitare de incurajare,
te poti ruga pentru-alinare si vindecare.
Poti crea o jucarie, pentr-un copil ce nu mai stie
Ca viata nu e tragedie, ea ne e dar spre bucurie.
Poti cauta-ntre a tale lucruri un bun ce-aduce
Vremuri bune in mana celui care i se pune.
Poti complecta nevoia mare de-ajutoare
Prin munca ta, donatia ta, credinta ta.
Ce-n ceruri se vor transforma in simplu:
“Poti intra.”

Prin noi vor intelege ca exista o speranta, ca viata se continua chiar si atunci cand simti ca nu ti-a mai ramas nimic. E timpul sa ne aratam dragostea si grija pe care Dumnezeu ne-a pus-o in inima pentru ei. Ei toti trebuie sa stie ca noi suntem alaturi de ei, ca noi iubim Japonia.
Dumnezeu sa aiba mila si sa binecuvinteze Japonia! 
    (Minodora Buta – Cercul “Prietenii Japoniei”Cluj)

In intampinarea nevoilor de reabilitare a Japoniei, d-l Katsutaro Kawai, a inceput o campanie de strangere de fonduri in care ne-am inrolat si noi si pe care o sustinem cu toata inima.

Toti aceia care doriti sa contribuiti la aceasta campanie printr-un aport finaniciar aveti posibilitatea de a face acest lucru prin una din modalitatile de mai jos care va stau la dispozitie:

l  Cutia de Donatii pentru Japonia care se gaseste in Ceainaria cu specific japonez, Sakura, str. Motilor, nr. 48. (Orar: Luni-Vineri, 12:00~20:00)


                                  Tuturor,
                                                 Zile senine!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu