miercuri, 29 iunie 2011

18 iunie - Picnic


Ultima intalnire a lunii iunie, care a fost de asemenea ultima intalnire inainte de a intra in vacanta de vara, a fost organizata ca o iesire la iarba verde si voie buna pentru cei care au scapat de sesiune sau scoala, dar si pentru cei care aveau nevoie de o pauza, bine meritata de altfel, inainte de a birui ultimele examene ramase.



Iesirea a avut loc la marginea cartierului Manastur, prin bunavointa proprietarilor unei frumoase si spatioase gradini unde toti cei participanti au putut sa se relaxeze, dupa bunul plac.


Pe langa relaxare, aer proaspat si multa verdeata, participantii, majoritatea studenti sau elevi, au putut lua parte la pregatirea bunatatilor puse la dispozitie de Cercul „Prietenii Japoniei”. Meniul a fost unul bogat, astfel incat fiecare a putut manca pe saturate, cuprinzand mici, carne la gratar intr-un sos special pregatit de dna. Kawai, frigarui, dar si o salata imensa pregatita intr-un mod foarte original de catre fete.






Dl. Katsutaro Kawai, proaspat intors de pe meleaguri nipone a coordonat activitatea de la gratare, in timp ce dra. Minodora Buta a dat indicatii fetelor care pregateau salata ce urma sa umple nenumarate stomacuri infometate.

Dupa pregatirea mancarii, demne de o masa regeasca, participantii s-au reunit intr-o discutie legata de Cerc si ceea ce reprezinta acesta pentru fiecare.






Dupa discutie, participantii au jucat diverse jocuri cu mingea, urmate de bine cunoscutul si mult asteptatul joc japonez suikawari, spartul pepenelui, sub coordonarea dlui. Kawai.


Cei doi voluntari au reusit sa isi duca la bun sfarsit misiunea de a nimici nevinovatii pepeni, in ciuda planurilor marsave de a induce in eroare ale celor care au dat directii.









In final toata lumea a mancat pepene si a facut poze, dupa care au ajutat la curatarea locului, astfel incat a fost lasat in starea in care a fost gasit pentru a putea fi gasit la fel de primitor si data viitoare.




***************English version bellow:******** 
The last meeting in June was also the last meeting before breaking into holiday. The meeting was planned as a picnic for the people who managed to finish their exams and school, and also for those who needed a well deserved break, before getting down to the last of their exams. The picnic was held at the margin of Manastur Quarter, in a large and beautiful garden granted by the owners for the event, a place where all participants could rest and refresh themselves.

Apart from the relaxation, clean air and endless green the participants, who were mostly students, could also take part in the preparation and cooking of the food provided by Japan’s Friends Club. The menu was rich, consisting of grilled meatballs, meat sauced with a special sauce prepared by Ms. Kawai, kebab and an enormous salad prepared in an original way by the girls. Mr. Katsutaro Kawai, barely returned from Japanese lands, coordinated the activity around the grills, while Ms. Minodora Buta gave indications to the girls preparing the salad that was going to fill numerous hungry stomachs.

After preparing the food worthy of a royal meal, the participants reunited in a discussion about the Club and what it meant for each of the participants. After the discussion, the participants played ball games, followed by the well known and highly expected Japanese game called suikawari, watermelon breaking, under the coordination of Mr. Kawai. The two volunteers managed to complete their mission, which was to mess up the poor watermelons, despite the trickeries attempted by the people who gave directions.

In the end everyone ate watermelon and took pictures. Afterwards, the participants helped with cleaning the garden, returning it to the state it was before the picnic, so as to find it beautiful and welcoming again the next time.


marți, 14 iunie 2011

Invitatie la picnic - 18 iunie, orele 16:00

                                          Dragi prieteni,

   Ce frumoasa e vara atunci cand ne putem bucura de aerul cald si de privelistile colarate pe care ni le dau campurile inflorite sau padurile inverzite. Cine nu ar vrea sa iasa la iarba verde pe o vreme buna ca si aceasta?
Sperand ca si studentii isi vor putea lua o pauza de invatat, Sambata dupa-masa, 18 iunie, va invitam sa iesiti alaturi de noi in natura. Vom pregati carne la gratar, ne vom juca si vom discuta unii cu altii despre experiente trecute si planuri de vacanta. D-l Katsutaro Kawai tocmai s-a intors din Japonia si ne va impartasi impresii din calatorie, aducand-ne totodata vesti privitoare la recuperarea zonei afectata de tsunami si cutremurul din 11 martie anul curent.
Ne vom intalni la ora 16:00 in statia de tramvai Bucium, ultima statie in cartierul Manastur (imediat dupa Mc. Donald`s, pentru cei care nu stiti). Puteti aduce cu voi suc, snack, fructe sau dulciuri, la alegere, cu dorinta de a preciza in avans pentru a ne completa reciproc. J
In cazul in care ploua ne vom intalni pe Motilor 48 si vom face gratarul pe terasa, daca sunteti de acord. ;)
Va asteptam cu drag si voie buna.

                       Organizatorii,
                         Cercul “Prietenii Japoniei”
*Din motive organizatorice va rugam sa confirmati in timp util participarea dumneavoastra la intalnire. Va multumim!

**Va reamintim ca in zilele urmatoare Ceainaria cu specific japonez, Sakura, str. Motilor, nr. 48, va gazdui urmatoarele evenimente culturale:
l  Joi, 16 iunie, orele 18:00 – 20:00 – Atelier de desen
l  Marti, 21 iunie, orele 18:00 – 20:00 – Cenaclul literar, Haiku



4 iunie - Calatorie imaginara pe muntele Fuji

Prima intalnire culturala a lunii iunie a fost ultima tinuta in absenta dlui. Katsutaro Kawai, organizatorul principal al intalnirilor de cultura din cadrul cercului “Prietenii Japoniei”, care s-a aflat in Japonia pentru cateva saptamani. Intalnirea a avut ca si tema Muntele Fuji, cunoscut de catre japonezi ca Fuji-san si fiind unul din cele mai cunoscute simboluri ale Japoniei si unul din cele mai iubite locuri din Japonia.


Asa cum dra. Minodora Buta a mentionat in introducerea la prezentarea sa, “-san” din Fuji-san nu denota un termen onorific, asa cum este gresit conceput de obicei, ci acest “-san” este citirea chinezeasca a kanji-ului care denota un munte, si anume “yama”


 
              La inceputul prezentarii fiecare participant a avut sansa sa impartaseasca celorlalti numele sau si pasiunile care ii leaga de Japonia, dar si alte pasiuni. Chiar daca se aflau in febra examenelor, publicul a fost constituit in mare parte din studenti care erau intr-adevar obositi, dar care cautau o oaza de scapare in atmosfera relaxanta atat de familiara a cercului.


              Dupa prezentari, intalnirea a continuat prin anunturile facute de dra. Minodora in legatura cu activitatile ce aveau sa urmeze in urmatoarele saptamani, in timp ce un telefon de la dl. Kawai, care se afla in Shikoku, Japonia, trebuia sa soseasca. Telefonul a sosit in sfarsit si cu cateva complicatii tehnice videoconferinta a putut fi initializata. Dl. Kawai a putut astfel sa transmita salutarile sale celor din Romania, astfel aducand publicul cu un pas mai aproape de Japonia.




Dupa telefonul din Japonia, Dra. Minodora a continuat prezentarea sa, aratand cateva aspecte interesante despre frumosul munte, precum etimologia numelui Fuji, care este nesigura, in prezent caracterele folosite au semnificatiile: “bogatie/ abundenta”, “persoana cu un anumit statut/ domn/samurai”, “munte” iar asocierea lor este una pur fonetica, dupa unele surse, sau legata de basmul popular Taketori Monogatari (Povestea taietorului de bambus), dupa alte surse.

 Zona din jurul muntelui a fost de asemenea prezentata, cu micile orase care il inconjoara precum Gotenba, Fujiyoshida si Fujinomiya,  si cele cinci lacuri: Kawaguchi, Yamanaka, Sai, Motosu si Shoji. Si asa cum fiecare lucru mare din Japonia are in spate o legenda, o variatiune a legendei taietorului de bambus a fost prezentata, legenda care nu a luat publicul prin surprindere, unii din participanti auzind cateva lucruri despre legenda inainte.

In ultima parte a prezentarii, din moment ce imaginile pot insemna mai mult decat cuvintele, un film care prezinta muntele in detaliu a fost proiectat. Pentru ca filmul a fost in limba japoneza in totalitate, fara subtitrare, acesta a fost un bun exercitiu pentru studentii de limba japoneza prezenti la cerc in acea seara. Filmul a ilustrat numeroase aspecte ale muntelui, cum ar fi unele locuri de urcare, zonele invecinate, flora si fauna, peisaje nemaipomenite dar si aspect din festivalul focului, celebrat anual cu dorinta de a imblanzi mania vulcanului Fuji pentru care se roaga sa nu mai erupa.
 Desi multi dintre participanti au considerat festivalul putin ciudat, acesta a fost unul inedit, procesiunea si obiceiurile fiind interesante de observat.

In final participantii au fost invitati sa petreaca putine momente in care sa delibereze care a fost imaginea creeata despre muntele Fuji, la o ceasca de ceai, un pahar de suc si un snack.

**************English version bellow:***************

The first cultural meeting in June was the last meeting held in the absence of Mr. Katsutaro Kawai, the principal organizer of cultural meetings that take place at the Japan Friends Club, who was in Japan for a few weeks. The meeting had as a theme Mount Fuji, known by the Japanese as Fuji-san, being one of the most important symbols of Japan and one of the most loved places in Japan. As Ms. Minodora Buta mentioned in the introduction of her presentation, “-san” from Fuji-san is not an honorific term as it is usually mistakenly believed, but it is in fact the Chinese reading of the kanji denominating a mountain, namely “yama”.

In the beginning of the meeting, each participant was given the chance to share his name and his interest with Japan or other collateral interests. Even though in the fire of the exams, the public was mainly composed of students, who were indeed very tired but who were seeking an escape oasis in the relaxing atmosphere of the club.

After the introductions, the meeting continued with Ms. Minodora’s announcements for the following weeks, while waiting for a surprise call from Mr. Kawai who was going to make a video call from Shikoku, Japan. The call finally came and with a few technical complications, the connection was successfully established, Mr. Kawai sending his salutations and drawing the public a step closer to Japan.

After the call from Japan, Ms. Minodora’s presentation on Fuji-san continued, with a short presentation of different interesting aspects related to the beautiful mountain, like the etymology of the name Fuji, the meaning of which is unsure, in the present day meaning of the characters are: `abundant`,‘a man with a certain status’  and `mountain`. The area around the mountain was also presented, with the small cities that surround it, like Gotenba, Fujiyoshida and Fujinomiya,  and the five lakes: Kawaguchi, Yamanaka, Sai, Motosu and Shoji. And as every big thing in Japan has a legend behind, one variation of the legend of the bamboo cutter (Taketori Monogatari) was presented, though the public had not been taken by surprise, some of the participants proving to have known a few things about the legend.

In the last part of the presentation, since images can mean more than words, a movie presenting the mountain in detail was projected. Because the movie was in Japanese, with no translation available, it was a good exercise for the students of Japanese who were present at the meeting. The movie depicted numerous aspects of the mountain, some climbing paths, the surroundings, fauna and flora, breathtaking sceneries, and also a fire festival dedicated to the god is believed to be living inside the mountain, the god of fire, who has to be kept under control so that the mountain will not erupt again. Most of the participants considered the festival strange, but the procession and the customs were interesting to watch.

In the end the participants were invited to spend a few moments and deliberate about the image they got about Mount Fuji, at a cup of tea or a glass of juice and a snack.

luni, 6 iunie 2011

Atelier Origami si Recital de canto - Ceainaria cu specific japonez, Sakura


              Va multumim tuturor pentru participare si implicare la intalnirile de cultura japoneza organizate de noi, Cercul “Prietenii Japoniei”. Anticipam prin acest mesaj iesirea la iarba verde din 18 iunie cand il vom avea si pe d-l Katsutaro Kawai alaturi de noi. Abia asteptam sa auzim impresii din aceasta calatorie.

De asemenea, va amintim ca in saptamana aceasta Ceainaria cu specific japonez, Sakura de pe str. Motilor nr. 48 gazduieste evenimentele:
Atelier Origami - Marti, 7 iunie, incepand cu ora 18:00

                          
Recital de canto – Vineri, 10 iunie, orele 18:30
                              Sunteti asteptati cu drag!

joi, 2 iunie 2011

Calendarul activitatilor - Iunie 2011

     Calendarul activitatilor lunii in curs, luna Iunie, va sta la dispozitie mai jos. Speram sa gasiti timp pentru popasul sufletesc de care avem nevoie fiecare, participand la evenimentele organizate de noi. Evenimentele sunt gazduite, asa cum stiti deja, de Ceainaria cu specific japonez, Sakura, de pe str. Motilor, nr. 48.           

                                         Fiti bineveniti!

                                    Cu bine,
                                    Organizatorii,
                                    Cercul “Prietenii Japoniei”

*Bafta la examene! Numai note de 10, tuturor! ;)
** Anticipam ultima intalnire inainte de vacanta de vara care va fi o iesire la iarba verde in data de 18 iunie. Speram sa puteti fi alaturi de noi.